Tiny house vs. obytný karavan – aké sú rozdiely?

  1. Domov
  2. Blog
  3. Tiny house vs. obytný karavan – aké sú rozdiely?

Tiny house, ako mobilný dom na kolesách, môže pripomínať karavan. Oba príbytky sú postavené na rovnakom koncepte, ale predsa sú v niektorých kľúčových aspektoch odlišné. Obytný karavan je spravidla provizórne, resp. krátkodobé riešenie, zatiaľčo tiny house vie byť plnohodnotnou domácnosťou. 

Rozhodli sme sa pre vás spísať porovnanie, v ktorom sa na rozdiely pozrieme bližšie. Tiny house a obytný karavan hodnotíme z piatich hľadísk: konštrukčné materiály, obyvateľnosť, kapacita, prispôsobiteľnosť a svetlosť.

Konštrukčné materiály

Tiny house je plnohodnotný mobilný dom s fasádou. To sa vzťahuje aj na použité konštrukčné materiály. Pri jeho výrobe sa uplatňujú rovnaké postupy ako pri stavbe klasického moderného drevodomu. V praxi to znamená, že tiny house je zhotovený z kvalitných materiálov, ktoré ponúkajú nielen mechanickú odolnosť, ale aj skvele termoizolačné vlastnosti.

Obytné karavany sú spravidla vyrobené z ľahších materiálov – rôznych kompozitov, kombinácii plastu a kovov. Sú prispôsobené na pravidelné cestovanie tak, aby ich transport zvládol automobil bez problémov. Má to však aj svoje nevýhody. Tieto materiály zvyčajne neposkytujú dobrú tepelnú izoláciu počas celého roka a sú o čosi náchylnejšie na deformáciu.

Obyvateľnosť

Ako sme naznačili už vyššie, tiny house je vyrobený z kvalitných materiálov s dobrou tepelnou izoláciou. Čo to znamená? Že takýto malý mobilný dom s fasádou je obývateľný a využiteľný po celý rok. Nehrozí, že by vám v ňom v zime drkotali zuby.

Na trhu nájdete aj celoročne obývateľné karavany. Kvôli nutnosti použitia izolačných materiálov je však ich cena rádovo vyššia, než pri strednej, široko dostupnej triede. Väčšina karavanov je prispôsobená pre teplé mesiace, na jar a leto, prípadne suchšiu časť jesene.

Kapacita a rozmery

Vojde sa do tiny house aj rodina, prípadne skupinka ľudí? Áno, bez problémov. V našej ponuke najdete modely, v ktorých sa vďaka dvojitému loftu vyspia komfortne aj piati ľudia. Tiny house je proporčne rozdelený na samostatné izby – jednotky, nejde iba o jeden zdieľaný priestor. 

Na druhej strane karavan tvorí spravidla iba jedna multifunkčná miestnosť. Pri väčších modeloch sa do nej vojdú aj dve postele, ale to je zvyčajne všetko. Obytný karavan je o poznanie menšie riešenie, zvyčajne užšie a nižšie.

Prispôsobiteľnosť

Tento aspekt úzko súvisí s predošlým. Vďaka danostiam priestoru, ktorý v tiny house máte, si ho môžete podľa možnosti prispôsobiť. Vybavením, nábytkom, dekoráciami. Radi vám vyjdeme v ústrety už pri dizajne. Tiny house sa riadi filozofiou minimalizmu, avšak to neznamená, že v ňom musíte žiť ako Sparťania.

Karavan je zvyčajne o poznanie menší. To znamená, že miesta na sebarealizáciu a prispôsobiteľnosť veľa nezostáva. Daný priestor je potrebné využiť čo najefektívnejšie a prvoradé je zabezpečenie základných ľudských potrieb (spánok, príprava jedla, hygiena). 

Svetlosť

Tiny house má v porovnaní s obytným karavanom väčšie okná, čo znamená viac prirodzeného svetla. Ku niektorým modely je možné dokúpiť si strešné okno. Z pohodlia loftu sa teda môžete dívať na hviezdami posiatu oblohu.

Karavan má menšie okná, nie nepodobné takým, aké sú na autách, či minibusoch. S prirodzeným svetlom je to v interiéri teda o čosi horšie

Rozdielov medzi tiny house – mobilným domom s fasádou a obytným karavanom je, samozrejme, viac. Týchto 5 hľadísk je však, čo sa týka využiteľnosti, najdôležitejších. 

Chcete sa o kvalitách tiny house presvedčiť na vlastnej koži? Zavítajte do nášho showroomu v prostredí malebného Liptova.

Bude sa vám páčiť