Rodina v tiny house, dá sa to?

  1. Domov
  2. Blog
  3. Rodina v tiny house, dá sa to?

Pri hľadaní kompaktnejších riešení na bývanie pre rodinu môže vyvstať otázka, či je tiny house vhodnou voľbou. Prezradíme, že áno. Priestorovo a funkcionalitou dokáže tiny house bez problémov splniť potreby dvoj-trojčlennej rodiny. Navyše, leasing na mobilný dom je dnes populárnou možnosťou financovania, čiže v sťahovaní vám potenciálne nič nebráni.

Poďme si však o možnosti rodinného života v tiny house povedať viac.

Rodina v tiny house? Zvoľte si väčší model

Bývanie v tiny house možno prirovnať, aspoň čo sa týka veľkosti využívanej plochy, k bývaniu v byte. Jednotlivé modely mobilných domov na kolesách majú jasne rozdelené izby. Viete, kde je kúpeľňa, kde kuchyňa, obývačka, loftová spálňa. 

V závislosti od zvoleného modelu tiny house si viete sami určiť účel konkrétnej izby. Nie je teda problém urobiť z jednej z nich detskú.

Napríklad Mo. 3 800 ponúka priestranné a komfortné riešenie pre štvorčlennú rodinu. Žiadna tlačenica, ale maximálne využitie priestoru v esteticky príťažlivom dizajne.

Pri výbere tiny house je teda potrebné myslieť aj na to, koľkí ludia ho budú dlhodobo obývať. Nie ste však limitovaní iba jedným mobilným domom. Môžete si zakúpiť dva modely, jeden väčší (napr. Mo. 1 560) a jeden menší (napr. Mo. 5 400), pričom kompaktnejší bude určený pre ratolesti, ktoré už môžu fungovať samostatne. V takom prípade je leasing na na mobilný dom vhodným riešením, keďže z pohľadu banky ide o vozidlo.

Výhody rodinného života v tiny house

Prechod na bývanie v tiny house výrazne zníži vaše využívanie energetických zdrojov. Účet v porovnaní s bytom či klasickým rodinným domom je o poznanie nižší.

Priemerný rodinný dom pre štvorčlennú rodinu spotrebuje približne trojnásobok množstva energie v porovnaní s tiny house. Náklady na vykurovanie a chladenie sú zhruba o 50% vyššie. 

Ekonomickejšia a ekologickejšia voľba je teda jasná.

Bývať v malom mobilnom dome znamená mať menej vecí a teda aj menej upratovania. V domácnosti máte len to, čo naozaj potrebujete. Všetko ostatné musí preč. Priestor je tak čistejší, vizuálne atraktívnejší a jednoduchý na údržbu.

Myšlienkou kompaktného bývania nie je vyhodiť všetky svoje hmotné statky. Ide o to, zredukovať svoj majetok na veci, na ktorých skutočne záleží. Nechajte si dekorácie či nábytok, ku ktorým máte citový vzťah. Možno budete sami prekvapení, koľko nepotrebných vecí máte v domacnosti.

Či už sa rozhodnete vybudovať si mobilný dom svojpomocne, alebo siahnete po overenom riešení v podobe tiny house, odpoveď na otázku z úvodu je jasná. Áno, rodina vie bez problémov šťastne fungovať aj v menšom priestore. Je to dokonca ekonomickejšie, ekologickejšie a prirodzenejšie. Chcete poradiť pri výbere? Neváhajte nás kontaktovať. 

Bude sa vám páčiť