Minimalistický štýl bývania v tiny house – 6 tipov

  1. Domov
  2. Blog
  3. Minimalistický štýl bývania v tiny house – 6 tipov

Minimalizmus v živote sa v posledných rokoch stáva čoraz populárnejšou voľbou.  Keď žijete ako minimalista, snažíte sa používať iba veci, ktoré naozaj potrebujete.  Ide o to žiť jednoducho a mať veci nevyhnutné pre život a také, ktoré pre vás majú hodnotu. Okrem lepšej organizácie priestoru a vlastne aj celého života má minimalistický štýl bývania viacero ďalších výhod. Nielenže jeho praktizovaním môžete ušetriť peniaze, ale aj čas na upratovanie.

Prinášame vám 6 tipov, ako zaviesť minimalizmus do svojho mobilného domčeka.

1. Vyhoďte veci, ktoré nepotrebujete

Jednou z najdôležitejších pilierov minimalizmu v živote je zbaviť sa vecí, ktoré nepotrebujete. Prvým krokom je teda jasné pomenovať a určiť, čo pre vás má zmysel a čo nie. Buďte prísni. Veci, ktoré sa do vášho zoznamu priorít nedostanú, vyhoďte alebo darujte.

Začnite šatníkom. Pokračujte technológiami, dekoráciami, vecami na trávenie voľného času. Vo výsledku by vám malo ostať len to, čo k životu naozaj potrebujete, resp. čo pre vás má hodnotu.

2. Všetko na svojom mieste

Keď sa pri určovaní priorít dostanete do rytmu, dajte zároveň každej položke miesto. Všetko musí mať designovaný priestor. Popustite uzdu fantázii. S úložnými priestormi a organizérmi sa viete vyhrať. 

Ak nemáte miesto pre niektoré z vašich predmetov, možno je čas zvážiť či sú to položky, ktoré skutočne potrebujete. Pri minimalistickom štýle bývania je dôležité, aby všetko malo svoje opodstatnenie, ale aj miesto. Iba tak zabránite tomu, aby vo vašom tiny house vznikol neorgenizovaný chaos.

3. Iba zmysluplné dekorácie

Pokiaľ ide o domácu výzdobu, je až príliš ľahké ozdobiť svoj tiny house rôznymi krásnymi predmetmi.  Možno ste ich kúpili vo výpredaji alebo ste ich videli vo výklade obchodu. Ak sa, ale chcete zaviazať k minimalizmu v živote, je najlepšie obmedziť svoje dekorácie výhradne na tie, ktoré pre vás majú osobitnú hodnotu alebo význam

Častým problémom totiž je, že ľudia majú v priebehu rokov tendenciu zbierať dekorácie a doplnky, ktoré pre nich nemajú žiadnu hodnotu. Výsledkom je nadbytok vecí v domácnosti, čo môže byť pri mobilných domčekoch problémom.

4. Využite nábytok na mieru

Dokonalé využitie dostupného priestoru je kľúčom k pohodliu a funkčnosti v tiny house.  Bohužiaľ, v prípade nového nábytku zakúpeného napríklad v známych predajniach môže ísť o skutočnú výzvu.

Kľúčom je využívať nábytok vyrobený na mieru. Ak rozhodujete o jeho rozmeroch, tvare a všetkých ostatných parametroch, máte možnosť perfektne ho zladiť ku zvyšku domácnosti. V tiny house sa perfektne vyníma napríklad drevený nábytok na mieru.

5. Pozor na prílev nových vecí 

Odstránenie neporiadku z vášho domova je dôležité. Ale nikdy nedosiahnete trvalú zmenu, ak budete stále kupovať ďalšie a ďalšie veci. Zatiahnite ručnú brzdu, kým je čas.

Začnite praktizovať premyslenejšie nákupy. Iba tak spomalíte prílev vecí prichádzajúceho do vášho tiny house. Kupujte opäť iba to, čo vo vašom tiny house či každodennom živote nájde opodstatnenie. Žiadne bezduché dekorácie a veci, ktoré „možno“ využijete.

6. Vsaďte na kvalitu

Kľúčom k minimalistickému štýlu bývania je aj kvalita. Nábytok, kuchynský riad, oblečenie, dekorácie a doplnky sú niekoľkými príkladmi, kde by ste mali pozerať skôr na kvalitu, než na kvantitu. 

Namiesto kupovania štyroch párov nových džínsov si kúpte jeden kvalitný a štýlový, ktorý vydrží dlhšie. Namiesto toho, aby ste si nárazovo kúpili veľa dekorácií do vášho tiny house, utraťte svoje peniaze za pár predmetov, ktoré skutočne ukážu váš štýl! Voľte radšej drevený nábytok na mieru, než lacné „štandardizované“ kusy.
Minimalizmus v živote vám prinesie nielen úsporu a lepšiu organizáciu, ale aj duševnú pohodu. Obklopte sa iba tým, čo naozaj potrebujete. Tiny house je na takýto šťastný a kompaktný život ako stvorený.

Bude sa vám páčiť