Minimalistický štýl bývania – aký to je?

  1. Domov
  2. Blog
  3. Minimalistický štýl bývania – aký to je?

S konceptom tiny house je spojená aj filozofia minimalizmu. Nejedná sa len o samotnú menšiu obytnú plochu, ale aj o celkový spôsob bývania a žitia. Ruka v ruke s minimalizmom idú praktickosť, udržateľnosť a ekologickosť. Poďme si o tomto spôsobe bývania povedať viac.

Minimalizmus v živote 

Keď žijete ako minimalista, používate iba veci, ktoré naozaj potrebujete. Koncept tiny house je s týmto prístupom mimoriadne kompatibilný. Žijete v ňom jednoducho a máte len to, čo potrebujete pre svoj každodenný život a šťastie. Nepodstatné musí ísť preč.

Keď praktizujete minimalistické myslenie a bývanie, žijete sústredenejší život. Mnohí máme príliš veľa vecí, míňame peniaze na zbytočné nákupy, obklopujeme sa materiálnymi statkami a neúmyselne si tak pridávame starosti a stres. Minimalizmus v živote rieši presne toto. Jeho praktizovaním ušetríte peniaze, ale aj čas na upratovanie a organizovanie a zbavíte sa mnohých starostí.

Vôbec to pritom neznamená, že si musíte upierať luxus či pôžitky. Práve naopak, elimináciou nepodstatného si ich užijete o to viac.

Minimalistický štýl bývania v tiny house

Minimalistický štýl bývania môžeme definovať ako taký, v ktorom z mála vyťažíte maximum. Vzťahuje sa to predovšetkým na priestor a zariadenie domácnosti. Práve preto je tiny house s minimalizmom kompatibilný. Ponúka menší obytný priestor, ktorý je potrebné využívať efektívne. Máte doma len to, čo naozaj potrebujete.

Minimalistický štýl bývania má viacero výhod. Menej neporiadku znamená menej času stráveného upratovaním. Viac času tak môžete venovať rodine a priateľom. Minimalizmus vám umožňuje sústrediť sa na priority, na to, na čom skutočne záleží.  

Udržiavaním prostredia bez neporiadku zvyšujete svoje sústredenie a produktivitu. Znižujete stres a zlepšujete svoju náladu.

Veľkým pozitívnym faktorom pri minimalistickom štýle bývania je tiež finančná úspora. Keďže kupujete a používate iba to, čo naozaj potrebujete, šetríte peniaze. Tu sa opäť ukazujú prieniky s bývaním v tiny house. Ten je totiž neporovnateľne lacnejší než klasické rodinné domy.

Pamätajte na to, že neexistujú žiadne oficiálne pravidlá pre minimalizmus, žiadna brožúra či manuál. Neexistujú pevne dané kritériá, ktoré určujú, či praktizujete minimalizmus správne alebo nie. Tento štýl bývania môže pre každého vyzerať inak. Aj v tom sa skrýva jeho krása.

Tiny house a minimalizmus v živote sú úzko prepojené. Ak ste sa teda rozhodli zbaviť sa nepotrebného a obklopiť sa iba nevyhnutným a tým, čo vám prináša šťastie, ste na správnej adrese.

Bude sa vám páčiť